ویکی پیدیا میگوید Pipe یا لوله استوانهای توخالی است که از آن برای انتقال یا نگهداری سایر مواد استفاده میکنند. لولهها میتوانند از مواد مختلفی مثل آهن، فولاد، پلیمر، شیشه و غیره ساخته شوند. که البته در تعریف ویکی استفاده از لوله جهت ساخت سازه هایی مثل گلخانه های فراموش شده. و اما علامه دهخدا گفته هر چیز میان کاواک دراز که گذرانیدن مایعی را به کار باشد. هر مجرای استوانه ای شکل . آنچه مدور و دراز و میان خالی باشد و گاه میان پر.
در تاریخ باستان آمده زمانی که انسان ها در یک منطقه جغرافیایی متمرکز شدند ، انتقال اب از منابع اصلی انها به شهرها برای خوردن ، استحمام و دیگر نیاز ها ضرورت پیدا کرد. نخستین اثار لوله کشی باستانی که از جنس مس بوده است ، در دوره هندوس کشف شد. قدمت این لوله ها حدود ۵۵۰۰ سال تخمین زده شده است. در ایران خودمان در محوطه باستانی فراش (پشت سد سیمره، جایی که تعداد بیشماری محوطه های باستانی بر اثر آبگیری سد سیمره در حال غرق شدن هستند)، باستانشناسان موفق به کشف خارقالعادهای از یک سیستم آبرسانی ۵ هزار ساله شدند. سیستمی که با استفاده از لولههای سفالی در هم تنیده شده به وجود آمدهاست. هزاران سال بعد، پیشرفت علم و فن لوله های سفالی را تبدیل به نانو لوله کرد، نانولوله لولهای است که در مقیاس نانو بوسیله نانوذرات ساخته میشود. قطر یک نانو لوله در حدود چند نانومتر است. در حالی که طول آن میتواند به چندین میلیمتر برسد. قطعا در سایت بازار لوله ایران نانو لوله به فروش نمیرسد.
در سال ۱۳۰۱طرح احداث شبکه های لوله کشی آب شرب شهرهای ایران بررسی شد و بخشی از شهرهای آبادان، مشهد وبیرجند بوسیله لوله های چدنی که از هندوستان خریداری شده بودند لوله کشی شد. اولین سازمان آب رسانی شهری در ایران بنگاه مستقل خیریه آبلوله بیرجند بود که در سال ۱۳۰۲با احداث وبهره برداری یک رشته لوله به طول ۹ کیلومتر بوسیله باقیمانده لولههایی را که توسط ارتش انگلستان و بواسطه پایان جنگ جهانی اول در سفیدآبه جاگذاشته شده بود و یک منبع وقنات تامین کننده آب، فعالیت خودراآغازکرد. این بنگاه به مدت ۷۰ سال و تا سال ۱۳۷۲ خورشیدی، وظیفه تامین آب شرب مردم بیرجند را همچنان بر عهده داشت ولیکن پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی و علی رغم مخالفت گردانندگان آن، فعالیتهای آن به شرکت آب و فاضلاب واگذار گردید.